• +06 48 37 39 32
  • info@deanderefysio.nl

Braces en Hulpmiddelen

Een Brace kan gebruikt worden om belastende houdingen of belastende- en pijnlijke bewegingen (tijdelijk) te helpen vermijden.
Braces zijn zinvol in de fase waarin men nog veel fouten en verkeerde bewegingen maakt, terwijl de belastbaarheid van het gekwetste lichaamsdeel nog beperkt is.

De enkel brace is nog steeds het bekendste voorbeeld.
Deze brace is volledig geaccepteerd en wordt veelvuldig gebruikt. Het doel hiervan is om toch te kunnen bewegen (sporten), in een periode  waarbij men de stabiliteit van de kwetsbare enkel zelf nog onvoldoende onder controle heeft. Zonder brace is men nog bang dat de blessure zal toenemen of terug komen.
Tegenwoordig is er voor ieder gewricht wel een brace beschikbaar om extra bescherming te bieden, door de kwetsbare structuren te beschermen tegen verkeerde- en belastende bewegingen en/of houdingen.

In de Zelfzorg praktijk maken wij ook gebruik van braces, met als doel om extra bescherming te kunnen bieden tegen overbelasting van de pijnlijke en geblesseerde gewrichten.

Men dient een brace niet klakkeloos te gebruiken. Uitleg over het gebruik van de brace is dus noodzakelijk, aangezien een brace u niet passief mag maken. U zult de brace moeten proberen af te bouwen. Dit lukt alleen als u ook Zelf probeert om het getroffen gewricht te trainen op kracht en stabiliteit.
U zult actief controle moet leren krijgen over de pijnlijke houdingen en/of bewegingen.
Dit bewerkstelligen wij in de Zelfzorg praktijk door U veilig lichaamsgebruik aan te leren(Zie kopje Zelfzorg).
Verder mogen braces de beweeglijkheid niet compleet beperken(geen “korset functie” hebben).
Braces dienen slechts die bewegingen te beperken die de klachten provoceren, om zo het natuurlijk herstel niet in de wielen te rijden.
Een goede brace beperkt dus alleen de pijnlijke standen, maar zal hierbij het normale bewegen zo min mogelijk dienen te belemmeren.

Oefen hulpmiddelen kunnen ingezet en gebruikt worden om de belastbaarheid van spieren en gewrichten te verbeteren als de blessure afneemt.
Deze kunt U thuis gebruiken zodat U hiervoor geen behandeling hoeft af te nemen.
-Een balansbord kan gebruikt worden om de stabiliteit van de enkel en de knie thuis te kunnen oefenen.
-een elastische oefenband kan gebruikt worden om de spieren van armen en benen thuis wat selectiever te kunnen trainen.
-een schouder oefenkatrol kan helpen om de schouder zonder extra inspanning toch op een soepele wijze naar een uiterste stand te kunnen brengen.

Zo zijn er meerdere mogelijkheden, zowel in braces als in hulpmiddelen.
Neem hier contact over op zodat ik U hierover kan adviseren.

In de ZelfZorg praktijk en tijdens de begeleidingen, is het mogelijk om zowel braces als hulpmiddelen uit te proberen. Men kan deze huren of aan schaffen als u ook daadwerkelijk merkt dat dit ook voor u een toegevoegde waarde heeft, zodat u deze thuis kan gebruiken om het herstel te ondersteunen.