• +06 48 37 39 32
  • info@deanderefysio.nl

Wie ben ik

Welkom op de website van: de ANDERE fysio.
Mijn naam is Arjan van den Berg.

Na de mavo en de havo, ben ik in 1978 toegelaten op de Haagse Academie voor Fysiotherapie. Tijdens de opleiding ben ik vooral gefascineerd geraakt door de visie van een aantal docenten waaronder Harry Oonk en Chris Riezebos.
Functionele morfologie was een kern begrip. Respect voor de bouw van ons lichaam en de manier waarop weefsels kunnen reageren op de omstandigheden om ons heen.(als voorbeeld hiervan blijkt dat gewrichten slijten op die plekken die niet meer aan een beweging deelnemen, of te wel: Artrose kan ook ontstaan als gewrichten niet meer volledig bewegen, bijvoorbeeld na langdurige rust, na een trauma of door éénzijdig bewegen. Gelukkig kan dit nog wel terug gedraaid worden zolang de beweeglijkheid van de gewrichten nog hersteld kan worden.

Na het behalen van mijn diploma in 1982 ben ik mij gaan specialiseren. Door de centrale rol die gewrichten spelen in het bewegen, ben ik mij gaan bekwamen in manuele therapie.
Mede door de inzichten van boven genoemde docenten heb ik in 1983 gekozen voor de opleiding manuele therapie Utrecht( methode van der Bijl).
In 1987 heb ik mijn diploma behaald en ben de manueel therapeutische handgrepen en achtergronden, gaan integreren tijdens mijn werkzaamheden als fysiotherapeut in een particuliere praktijk in Den Haag.

Eind jaren 90, kreeg ik het tijdschrift FYSIO 2000 onder ogen.
Hierin beschreven een groep fysiotherapeuten hun visie ten aanzien van het ontstaan en behandelen van blessures.
Deze fysiotherapeuten vormden samen de Stichting Ergonomie en Preventie(STEP), met Bert Bruggeman als grote inspirator.
Ik was in het begin vooral gefascineerd door hun visie ten aanzien van het behandelen van rug klachten, maar zag al snel in dat deze visie ook toepasbaar is ten aanzien van andere fysieke blessures, zoals bij een tennisarm, bij nek klachten of enkel klachten.
De kern van de STEP visie is, dat je met welke therapie dan ook, klachten onvoldoende onder controle kan brengen als patiënten zelf tijdens hun gewone dagelijkse bezigheden, hun blessures blijven irriteren en overbelasten.
Het lichaam kan blessures zelf genezen indien het lichaam hiervoor de kans krijgt en fysieke overbelasting vermeden kan worden.
Dit komt overeen met wat een belangrijk medisch principe is voor herstel: Preventie van fysieke overbelasting tijdens het natuurlijk genezingsproces.

Dit vormt ook mijn rode draad tijdens mijn coachen en uw begeleiding in de ZelfZorg praktijk voor fysiotherapie.

Blijf zoveel mogelijk functioneren, maar vermijdt hierbij de pijnlijke bewegingen.
Ik zal U leren dat ook u uw bezigheden op een veilige manier uit kunt voeren.
STEP heeft hulpmiddelen ontwikkelt om U hierbij te ondersteunen als u in het begin nog snel fouten maakt met bewegen.
Door scholing en het aanleren van veilig lichaamsgebruik kunt ook U, uw klacht onder controle krijgen.